søndag 26. oktober 2008

Helter

En helt kan være så mangt. Alt fra en person som er så snill og låner bort paraplyen sin en regnfull dag, til en som redder fattige gatebarn fra slummen ved å bygge barnehjem, til fantasihelter som Supermann.

Når vi har lest om helter fra middelalderen snakker vi menn fra store, flotte familier, masse våpen, store og sterke. Sagaen om Gunnlaug Ormstunge, heltediktet Beowulf, Sagaene om Harald Hårfagre og Olav Tryggvason. Alle var de helter på den tida, i middelalderen.

I dag måles ikke heltenes styrke etter våpen, bortsett fra i filmer kanskje. Dagens helter er ofte de som gjør noe spesielt, gjerne som er til glede for flere i samfunnet og ikke bare seg selv. Det kan være i lokalsamfunnet eller nasjonalt, og også internasjonalt. Heltene i dag gjør noe verdifullt, ofte som ikke kan måles i penger. De kan ha en helt spesiell dugnadsånd. Eksempel på slike helter kan være noen som jobber for å bedre livskvaliteten til mennesker i fattige land, ved å bygge barnehjem og skoler. Andre eksempler kan være de som kjemper for sin folkegruppes rettigheter og «godkjenning» i samfunnet. Da Cathy Freeman vant medalje i OL styrket hun aboriginernes posisjon i samfunnet.

I middelalderen var det kun menn som var helter. En kvinne kunne aldri være en helt. Slik er det ikke i dag. Det finnes mange kvinner som blir sett på som helter. Cathy Freeman er en av dem. Andre kvinnelige helter kan også være en mamma, da kan hun også kalles en hverdagshelt. En hverdagshelt er gjerne en som stiller opp i hverdagen og er der når det trenges noe ekstra.

Selv har jeg sunget med til mange av sangene til den Colombianske sangerinnen Shakira, hun var vel min helt for noen år tilbake. Cder og plakater ble kjøpt inn og printa ut fra data'n i stor stil, før interessen etter hvert dabba av. Alle har vi våre helter.

fredag 19. september 2008

Kulturmøte og kulturkonflikter

Møtet mellom mange kulturer kan føre til kulturkonflikter. Når flere kulturer møtes og blandes sammen, kommer forskjellene mellom de lettere til syne. Forskjellene er ikke nødvendigvis noe problem, to mennesker fra hver sin kultur kan ha det helt topp sammen. Eller det kan oppstå problemer og konflikter mellom de.

Kulturkonflikter kan oppstå når man ikke kjenner den andre personens kultur. Det kan føre til konflikter når man møter en ny kultur og ikke vet hvem man skal være og hvor man skal stå. I filmen Et øye rødt er det å leve seg inn i det svenske samfunnet for en svensk-marokkansk gutt selve konflikten. Han vil ikke være med på at hans marokkanske kultur skal viskes helt bort selv om han er født og oppvokst i Sverige. Han vil ikke bare se på svensk tv, spise svensk mat og høre på svensk musikk. Han vil beholde noe av seg selv og hans kultur.

Hvordan man er som person kommer an på hvordan kultur man kommer fra. Man forandrer ikke personlighet om man kommer til et nytt sted og ny kultur, men man kan heller prøve å tilpasse seg den nye kulturen på en best mulig måte. Det kan være noe så enkelt som å ikke komme i bikini i en moské, men dekke til skuldrene når man er på ferie i et muslimsk land. Det er en enkel sak som kan forhindre en konflikt.