fredag 5. juni 2009

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland ble født i 1808 i Kristiansand, men vokste opp på Eidsvoll og flyttet seinere til Christiania for å studere. Wergeland er en av Norges fremste diktere og skrev både dikt, skuespill og sakprosa. Diktningen hans var ofte framtidsretta, internasjonal og kontroversiell. Under romantikken da Wergeland levde var diktningen preget av følelser, det guddommelige, liv og død. Alt dette kommer fram i Wergelands dikt «Til Foraaret». Diktet ble skrevet rett før han døde og er spontant og inneholder sterke følelser hvor dødsangsten kommer fram og han ber om å bli reddet av naturen og foraaret – våren.


Wergeland huskes godt, og det kan være på grunn av hans forhold til 17. mai. Hvert år 17. mai blir vi minnet på at det var han som dro i gang barnetoget noe som ikke stemmer helt. Han støttet en feiring av 17. mai, som var en god mulighet til å vise litt nasjonalisme etter at Norge hadde blitt selvstendig. Av frykt for å ikke virke for nasjonalistiske ovenfor unionskongen ville ikke myndighetene ha 17.mai-feiring, noe Henrik Wergeland visste godt fordi faren hans var en av grunnlovsrepresentantene på Eidsvoll. Likevel dro Studentersamfundet i gang en feiring av 17. mai, noe vi kan være glad for i dag.


Mitt inntrykk av Wergeland er at han var en dikter som var noe annerledes i forhold til andre diktere under tida da han levde. Kanskje spesielt med tanke på at han var framtidsretta. At han var samfunnsengasjert er det ingen tvil om. Det er igangsettingen av 17.mai-feiringen et eksempel på. Dette kan være grunner til at han fortsatt huskes på og det er vel ikke uten grunn, med tanke på at han er en av Norges største diktere.



Kilder


Benthe Kolberg Jansson m. fl, 2007, Tema vg 2, Det Norske Samlaget
Universitetet i Oslo: Henrik Wergeland - dikter og teolog, http://www.uio.no/studier/program/teologi-prof/karriereintervjuer/Karriereintervju,AAL(1).xml, (besøkt 5. juni. 2009)
Wergeland 2008: 17.mai-kongen av Linn Bay Gundersen, http://www.wergeland2008.no/Articlelist.aspx?m=137&amid=599 (besøkt 5. juni 2009)


Ingen kommentarer: